mandag den 27. september 2010

Hvad er farligere end hajen: Mennesker! (Læs Asiater)

Der er ingen dyr på jorden mere hængt ud end haj. Pop kultur referencer og årlige over-hypede rapporter om angreb på svømmere eller surfere har lagt hajer på toppen af listen over verdens mest frygtede levende ting. Det kommer nok ikke som en overraskelse at der er en skabning langt farligere end hajen: Mennesker!

Shark's Fin Soup for sale in Bangkok's MBK shopping centre.
Hajen kom først!
Hajer eksisterede før der var dinosaurer, og de var her dermed længe før mennesker, millioner af år før. Men over forholdsvis kort periode, har mennesket og vores teknologiske udvikling sat verdens haj bestand på randen af udryddelse.



Hajens betydning for havets overlevelse
Det er dårlige nyheder for verdens oceaner. Hajer er top rovdyret i havet og er dermed et afgørende led i fødekæden. Den hurtige nedbringelse af hajer forstyrrer havets balance, ifølge Peter Knights, direktør for WildAid International.
"Disse er økosystemer, som har udviklet sig over millioner og atter millioner af år," sagde Knights. "Så snart du begynder at trække en vigtig del ud af dem, det er ligesom en mur, man tager mursten ud af.
Den kommer i sidste ende til at kollapse."


Dødens Gab versus fin suppeske
Når hajer angriber mennesker, er det uundgåeligt store nyheder - det er en sexet historie. Det bliver bare sjældent nævnt i disse rapporter, at hajer på verdensplan dræber gennemsnitligt 10 mennesker per år. Disse drap forekommer typisk, når folk går ind på en hajens levesteder og ikke den anden vej rundt. Derimod dræber mennesker omkring 100 millioner hajer hvert eneste år - et tal der er eksploderet i de senere år på grund af den enorme efterspørgsel efter hajfinner til at fremstille den dyrebare hajfinne suppe.
Hajfinnesuppe er en delikatesse forbeholdt de velhavende ved særlige lejligheder, og det har været en del af kinesisk kultur i århundreder. I årevis var det kun de rige kinesere i Hong Kong, Taiwan og Singapore der var forbrugere af hajfinner, så indvirkningen på den samlede haj befolkningen var ubetydelig.

Kinas økonomiske fremgang er direkte årsag til hajens udryddelse!
I løbet af de sidste ti år har den eksploderende middelklasse i Kina ændret hajens skæbne. Med et hidtil uset antal mennesker der tjener flere penge end nogensinde, er efterspørgslen efter alle ting, der signalerer en forbedring i status gigantisk. Evnen til at tjene og forbruge hajfinnesuppe er blandt de mest beundrede af aktiviteter, fordi det betyder, at man har nået toppen.
Hajfinnesuppe kan være en dyr fornøjelse. En skål kejserlig hajfinnesuppe kan koste op mod $ 100 (554DKK). Hajfinnesuppe er så fashionabelt i disse dage at det bliver hverdagskost. Buffeter serverer versioner af det for så lavt som $ 10 en skål. Det ironiske er, at hajfinne smager lidt ligesom at stikke tungen ud af vinduet – en hajfinne er lavet af brusk der har en sej konsistens. Titusindvis af hajer bliver dræbt for en gelatineagtig ting i en suppe.


En langsom, smertefuld død
Man fanger hajer nok til at møde denne enorme efterspørgsel ved “finning”: Hajfinning refererer til fjernelse og tilbageholdelse af hajfinner og genudsætning af slagtekroppen.  Dvs. at hajen er oftest stadig er i live, når den bliver smidt tilbage i vandet, men den er nu ude af stand til at svømme, og synker derfor langsomt mod bunden, hvor den bliver spist levende af andre fisk.
Finningen finder sted ude på havet, hvor fiskerne er kun interesserede i at transportere finnerne fordi selve hajkødet har lav værdi og derved ikke er fragtomkostningerne værd. Dette betyder at ca. 99 % af hajen går til spilde eller ender som fiskeføde.

Finner er guld værd!
Fiskerne går efter alle typer haj uanset alder, størrelse eller art og de har meget effektive fiskeri metoder. Typisk benytter finnefiskerne sig af langliner der spreder sig over enorme områder og netop denne type fiskeri er den væsentligste årsag til en alarmerende nedgang i verdens hajbestand. Typisk er finne fangsterne så store at en fiskerbåd der skulle beholde hele hajen ombord og altså ikke hale kroppene ud, enten ville synke eller have massive problemer med at komme i land fordi den ville ligge så lavt i vandet. Haj specialister anslår, at 100 millioner hajer dræbes for deres finner, årligt. 1 kg tørret hajfinne sælges for $ 660 (3,651 DKK) eller mere. Det er altså en multi-milliard dollar industri!

Kollaps af havets økosystemer - snart!
Hajfinning medfører store tab og ødelæggelse af hajbestanden på hele kloden. Eksperter vurderer, at inden for et årti, vil de fleste hajarter vil være udryddet. Grunden til at dette går så stærkt skal findes i de effektive, udiskriminerende fiskeri metoder, som nedbryder hajbestanden uendelig mange gange hurtigere en deres reproduktion kan holde trit med. Hajen er en vigtig del af fødekæden og hvis vi mister dem, vil det have en uigenkaldelig negativ effekt på vores økosystemer. I første omgang kun i havet, men eftersom mindst 72 % af vores blå planet er dækket af vand, er der en god chance for at vi også lægger mærke til et kollaps af havets økosystemer, heroppe på land.


Den fattige fisker har ikke råd til moralsk ansvar
For befolkningen i mange udviklingslande er de potentielle indtægter ved finning på kort sigt uimodståelige. Det er ikke svært at forstå hvis en fattig mand kun tænker på i dag og i morgen, fordi han har en familie at brødføde. Desuden trues den traditionelt bæredygtige lokale fiskeindustri af den store pengestærke hajfinningsindustri og deres enorme fartøjer. Dette medfører at de fattige lokale fiskere trues yderligere på deres allerede svindende indtægtskilde og de kan derfor være tvunget til at deltage i mere lyssky operationer.


Elendig lovgivning støtter hajfinningsindutrien
Et hvert land med en kystlinje er ansvarlig for love og bestemmelser vedrørende fiskeri i deres egne farvande. En lang række lande har allerede en haj-finning lovgivning der siger at finner skal ankomme til havnen i et 5 % vægtforhold til døde hajer ombord. Kun få lande har krav om at hajkrop og finner skal fragtes i havn sammen.

En hel haj ombord
Ifølge IUCN Shark Specialist Group, er den nemmeste måde at implementere et forbud at kræve, at hajkroppe skal landes med påsatte finner. Besiddelse af finner alene på skibe vil således være ulovlig. Dette ville medføre et drastisk fald i haj fangsten eftersom finnerne i sig selv udgør ca. 1 % af hajens vægt.

FN er imod finning på papiret
Finning overtræder FN's Levnedsmiddel-og Landbrugsorganisation's adfærdskodeks for ansvarligt fiskeri. Finning er også i strid De Forenede Nationers Levnedsmiddel-og Landbrugsorganisation's internationale handlingsplan for bevarelse og forvaltning af hajer. De Forenede Nationers konvention om handel med udryddelsestruede arter af dyr og planter (CITES) lister en lang række haj arter som udryddelsestruede, hvis der ikke øjeblikkeligt gribes ind overfor finning og handelen ikke er under kontrol. Til dato har 169 lande enige om at være juridisk bundet af CITES.

Hvad kan du gøre?

Kig altid på menuen i en restaurant efter truede dyrearter inden du bestiller. Hvis du er så uheldig at finde haj på menuen: Bed høfligst om at tale med ledelsen og forklar hvorfor du desværre ikke kan støtte deres forretning så længe etablissementet støtter udryddelsen af denne allerede truede dyreart og derfor er nødt til at finde et andet sted at spise middag. Send gerne familie, venner og bekendte til samme sted og bed dem gøre nøjagtigt det samme!
Ideen er at give virksomheden en fornemmelse af at blive ramt på pengepungen, så det bliver til dårlig forretning at have haj på menuen. Gør det uanset hvilket land du er i og uanset om de forstår dit verbale sprog eller ej. 

Sig nej til haj på alle sprog
Kropssprog er 70 % af al kommunikation, så ved at pege, ryste på hovedet og høfligt satampe i jorden og gå sin vej, kan man forklare meget. Flere af mine gamle elever fortæller om oplevelser i Vietnam, Kina og alle mulige andre steder i Asien, hvor de har gjort det. Det er en lille ting men det er bedre end bare at sidde i sofaen!

Se film som Shark Water.
Hold dig informeret og informer alle dem du kender.
Når du først har dykket med en haj, hvis du er så heldig,  ved du at respekt og beundring er din naturlige oplevelse - ikke frygt. 
Tag altid en dykkerkniv med dig ud. Især her i Asien vil du ofte få mulighed for at skære et par langliner - men pas på fingrene, de er fyldt med skarpe kroge!

Signe Sorber
Dansk PADI IDC Staff Instruktør #489796
Dansk SSI AOWI Instruktør ##27755


Scadinavian Diveteam


Koh Tao/Khao Lak Thailand
signe@dykningithailand.com
www.dykningithailand.com
Skype: signesorber





Kilder:

IUCN Shark Specialist Group. "IUCN Information Paper. Finning". 2003.
IUCN Shark Specialist Group. "Shark Specialist Group Finning erklæring."
Sea Shepherd Conservation Society - www.seashepherd.org. "Langlinefiskeriet."
WildAid & Co-Habitat. "Finning". September 2003.
Listen
Read phonetically

Dictionary - View detailed dictionary


Ingen kommentarer:

Send en kommentar